Kültür Nedir ?
Kültür , toplum ve toplulukta süregelen, toplulukların ve ya bireyin yaşamını ve davranışlarını etkileyen, biçimlendiren ve ya belirleyen bilgi, gelenek, sanat, değer yargısı gibi katkıların tümüne denir.
Buna, kısaca insanın ve toplumun maddi ve manevi varlığı denebilir.
Kültür kavramı, içerik ve kapsamı bakımından kurumsal düşünce tarihi boyunca önemli değişikliklere uğramıştır.
İlk çağlarda toprağın bakımında tarım anlamında kullanılmıştır.(Bugün de tarım, fizyoloji ve tıpta üretme, iyileştirme vb. anlamlarında kullanılmaktadır.)
Sonraları insan yeteneklerinin eğitim yolula geliştirilmesine kültür denildi.
Bilim ve tekniğin en geliştiği dönemlerde ise, insanın kişisel varlığını geliştirmek için hem bireyin, hem çevrenin doğasına katılan her katkı, özellikle zihinsel etkinlikler için kullanılılır hale geldi.
Bu geniş anlamda kültüre çok kısa ve somut bir tanım getirmek muhakkak ki kolay değildir.
Her kültürün ayrı bir tarihi karakteri, yaşanan dönemin yaşam ve üretim biçimi ile bağıntısı, insanın evreni kavrayıp özümlemesi ile kopmaz bir bağı vardır.
Bunlara bir açıklık getirmeden mutlak ve kesin bir kültür tanımı yapılamaz.
İnsan ve çevresindeki maddi/manevi ürünler kültürün çok önemli ögeleridir, fakat kültür bu ürünlerin basit bir toplamı değildir.
Bu ürünler, insan yaratıcılığının tarihi gelişme düzeyi ile içinde doğup geliştikleri toplum biçimlerindeki gelişmenin karşılıklı etkileşimin sonucudur.
Kültür, bu maddi ve manevi gelişimin ve değişimin sonucu olan tarihi bir birikimdir.
Kültürün temel konusu insanın yetenek, yeti ve becerilerinin ortaya çıkarılması, geliştirilip olgunlaştırılması ve doğayı/toplum yaşamını denetim altına alacak güce eriştirilmesidir.
Her toplum önceki toplum kültürlerinin kimini doğal mirasçısı olarak alır, kimini ise ya kökten ya da belirli ölçülerde değiştirir ; sonunda kendi katkıları ile de kültürünü oluşturur.
Ulusal kültürlerin içinde bölgesel kültürler de bulunmaktadır.
Fakat gelişen teknoloji, iletişim ağı ve ulaşım, uluslar ve bölgeler arasında yoğun kültür alışverişine neden olarak kültür ayrılıklarını azaltma durumundadır.
Ama bu , uluslararası planda egemen ülkenin, ulusal planda egemen grubun kültürünün de egemen olması biçiminde ortaya çıkar.
Her toplumsal devrim, bir kültür devriminide beraberinde getirmektedir.Ama kültür değişimi, ekonomik ve siyasal değişmelerden daha yavaş olmaktadır.